HOFLEVEN 
Heeft u iets leuks te delen met de bewoners van Gortershof?   Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

- een leuk verhaal over iets dat op Gortershof is gebeurd

- een herinnering van vroeger

- leuke fotoos

- iets over uw hobby
- heeft u een eigen website? Wij kunnen (na goedkeuring) een link op het prikbord plaatsen


Bij mooi weer zijn er altijd
bewoners op het terras te vinden

????????????????????????????????????????????????????????

 

CHOLERA EPIDEMIE IN DE ZAANSTREEK: MAARTEN BAS EN ZIJN BIKSTEENMOLENTJE


We proberen allemaal met het heersende corona virus om te gaan. Het is natuurlijk een schrale troost, maar ziekten en epidemieën zijn van alle tijden. In het nieuwe Molenmuseum vertellen we het verhaal van Maarten Bas (1849 – 1914). Hij werkte als jongen op papiermolen De Kaarsenmaker. In 1866 raasde een cholera epidemie door Europa. Maarten was 16 jaar oud toen hij de ziekte kreeg. Gelukkig bezweek hij er niet aan, zoals 21.000 andere Nederlanders, maar hij ziekte niet goed uit. Daardoor raakte hij arbeidsongeschikt en belandde in het protestantse opvanghuis voor behoeftigen De Kogge in Koog aan de Zaan.
Daar werkte hij in de groentetuin. Dankzij zijn ervaringen op een molen kreeg hij op zeker dag de beschikking over een biksteenmolentje. Hiermee stampte hij gebroken molenstenen van pelmolens fijn. Het gruis dat zo ontstond verkocht hij als schuurpoeder langs de deuren. Een zakje poeder kostte 1 cent, geld dat hij stopte in het potje voor een dagje uit voor de wezen en oude van dagen die net als hij in De Kogge woonden. Van 1868 tot zijn overlijden in 1914 woonde Maarten in De Kogge.
Zijn lievelingskostje bestond uit zoete appeltjes met aardappelen en een bal gehakt.
Als toetje griesmeelpudding met aan het slot brandewijn met "soiker" en een beetje nootmuskaat.
Zijn oom Piet Hille vertelde dat Maarten zich het lot van de mensheid in de wereld erg aantrok. Daarom is het misschien maar goed dat Maarten Bas het uitbreken van de Eerste wereldoorlog niet meer heeft meegemaakt.

Op de foto zien we Maarten Bas met een zakje poeder voor zijn biksteenmolentje staan.

 

HAPPY NEW YEAR 2020KERST 2019

  Handige handjes bij
Repair Café Zaandijk
fixen 3000 kapotte ’dingen’
Piet Pennekamp tussen de vrijwilligers (Marga Wittekoek) van Repair Cafe Zaandijk.
© Foto Erik Rietman
ZAANDIJK

Alcohol schenken ze niet en voor de koffie komen ’gasten’ ook niet naar het Repair Café Zaandijk. Wel om die kapotte huishoudelijke artikelen te laten maken. En dan is wachten bij een kopje koffie toch wel zo prettig. Zaterdag op de vijfde verjaardag doen de vrijwilligers er ook nog een gebakje bij.

Piet Pennekamp is initiatiefnemer van het Zaandijkse Repair Café, een wekelijks terugkerend ’spreekuur’ om kapotte spullen te laten repareren. Wellicht een verklaarbare logische keuze als voormalig eigenaar van een elektrotechnisch bedrijf. „Ik was altijd al reuze handig, al zeg ik het zelf. Ik ging zoeken op internet en vond veel vraag naar kleine reparaties. Ik heb toen besloten een Repair Café te starten”, zegt Pennekamp.

Het Repair Café werkt in principe gratis. Pennekamp: „We vragen geen geld voor de reparaties, tenzij er kosten gemaakt moeten worden voor het aanschaffen van onderdelen. Alle bijdragen zijn vrijwillig.” Repair Café Zaandijk is onderdeel van Repair Café International, dat in oktober tien jaar bestaat. Wereldwijd zijn er ruim 1880 Repair Cafés.

In Zaandijk zijn twaalf vrijwilligers aanwezig. „Op dit moment werken we met een vaste ploeg. Iedereen heeft een eigen specialisatie voor zover het kan. We hebben bijvoorbeeld een paar mannen voor de computers, en een vrijwilliger achter de naaimachine. Maar we helpen elkaar waar mogelijk”, zegt Pennekamp.

Met gemiddeld vijftien reparaties per zaterdag zijn al de vrijwilligers hard nodig. Pennekamp vond ze toch vrij gemakkelijk. „Een paar komen van de korfbalclub uit Zaandam, waar mijn zoons lid zijn. Mijn zoons zijn zelf ook vrijwilliger. Anderen zijn gewoon komen aanwaaien.”

Repair Café Zaandijk is elke zaterdag van 10 tot 13 uur geopend, maar doordeweeks wordt er ook volop gerepareerd. Pennekamp noemt zichzelf ’soms te fanatiek’. „Ik neem weleens wat mee naar huis, dan ben ik er doordeweeks ook mee bezig.” Op hetzelfde moment krijgt hij een berichtje op zijn telefoon: een vrijwilliger heeft een handig hulpmiddel gevonden om een kapotte iPhone te repareren. De onuitputtelijke inspanning zorgt ervoor dat de klanten hun kapotte artikelen vaak de zaterdag erop weer kunnen ophalen. Pennekamp: „We repareren alles wat langskomt.”

Meer dan 3000 kapotte producten zijn in de laatste vijf jaar gerepareerd. Het vreemdste dat ze ooit hebben gerepareerd is een ouderwetse typemachine. Pennekamp: „Wat het vaakst voorkomt is een kapotte Senseo.” Zo vaak dat afgelopen november werd uitgeroepen tot ’Senseo reparatiemaand’.

Deze zaterdag bestaat Repair Café Zaandijk vijf jaar. „Om dat te vieren zorgen we voor een ballonnenboog. Ook krijgt iedereen een lekker gebakje”, aldus Pennekamp.

??????????????????????????????????????????????????

 

Er waren eens 2 mensjes
Ik noem ze Jut en Jul
maar mocht ze zo niet noemen
Dat is toch flauwe kul?
Ze zijn toch echt heel aardig
Al wat ouder bovendien
Ik geef ze een nieuw naampje
Ik noem ze Ot en Sien!
 

?????????????????????????????????????????????????

Er staat een heel leuk artikel in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 23 maart 2019 over onze bewoner Piet Pennekamp

???????????????????????????????????????????????????????

Zaankanter Piet Thie bouwt een leven lang modelscheepjes En een heel leuk artikel  in het Noordhollands Dagblad van
8 september 2018 over onze bewoner Piet Thie

?????????????????????????????????????????????????

VOORJAAR 2019 in onze tuin

 

?????????????????????????????????????????????????

JEU DE BOULES

 

U kunt ons emailen via info@gortershof.nl of in de brievenbus linksonder, gebouw A.

Na goedkeuring door de BcG zal uw verhaal op deze pagina geplaatst worden.

De vitrinekastjes in de hal van beide gebouwen gebruiken wij als etalage voor Pronkies & Prulle