ZAANDIJKERKERK

 

De ramen waren al jaren dichtgespijkerd, de sloopvergunning aangevraagd en de sloopkogel hing al in de hijskraan. Er stonden hekken omheen, want de Zaandijkerkerk zou op instorten staan. ’t Was kantje boord toen de gemeente Zaanstad in 2009 besloot om de kerk de status van ’monument’ te geven.

Maar daarmee ben je er nog niet. Mede op initiatief van de Vereniging Zaans Erfgoed kon Stadsherstel Amsterdam in 2013 worden geïnteresseerd om de kerk aan te kopen, te restaureren en een andere bestemming te geven. De kerk werd in 1880 in gebruik genomen, maar sinds de jaren 90 van de vorige eeuw stond deze leeg.

In het meermaals bekroonde vroegere gebedshuis zijn tien appartementen gebouwd voor normaalbegaafden met autisme. Het is nu voorbeeld van hoe je een nieuwe bestemming kunt geven aan een leegstaand kerkgebouw. Het bijzondere woonproject werd geïnitieerd door de Heeren van Zorg. De appartementen zijn als nestkastjes bevestigd aan de muren van de kerk, te bereiken via mahoniehouten trappen.

De feestelijke opening was in 2017. Sindsdien is de voormalige kerk meerdere keren bekroond met architectuur- en sociaal-maatschappelijke prijzen. Het begon meteen met de publieksprijs van de Holland Call (onontdekte parels in Noord-Holland), gevolgd door de tweede prijs voor de de Social involvement Award 2017 van ABN AMRO. In november van dit jaar werden de initiatiefnemers van de Zaandijkerkerk nog geëerd met de Pieter van Vollenhovenprijs voor de herbestemming van een monumentale kerk of kapel.

De restauratie van de kerk en de bouw van brouwerij Hoop heeft een flinke opwaardering gebracht voor de hoek Dreeslaan-Lagedijk. Met de verwachte sloop van de naastgelegen fabriekshallen van Pielkenrood zullen er meer ontwikkelingen volgen.