TUINSTRAAT

Van Tuinpad naar Hoedenpad naar Tuinstraat


Ca 1910


2019

 Dit pad had daarvoor "Hoedenpad" geheten, waarschijnlijk naar de hoge hoed van ene hr. Honigh, een van de tuineigenaren aldaar, altijd droeg. Naast het pad liep de Tuinpadsloot

 

Ca 1910

Ca 1980

Ca 1910
Zaandijk Hoedenpad. Aan de huizen links is de huidige Tuinstraat te herkennen. De werkruimte in het midden, voorzien van naambord kleermaker J.J.Jonker, is later ingebruik genomen door schoenmaker Van Urk. Dit perceel is jarenlang een obstakel geweest bij de aanleg van de Tuinstraat.

 1923


2019

Zaandijk Lagedijk Brug naar het Hoedenpad nu Tuinstraat. Het Hoedenpad is vroeger een sintelpad geweest. Er tegenover aan de Lagedijk, in het huis waarin nog de gevelsteen met het jaartal 1749 prijkt, woonde eertijds de heer Corns. Adriaan Honigh, één der wethouders van de gemeente. Hij verscheen nooit anders op straat dan met een hoge hoed. Aan hem behoorde de grote tuin langs het pad. Die hoge hoed bracht de bevolking ertoe steeds van Hoedenpad te spreken. (zie stukje krant Typhoon 15-11-1952)

 

Zaandijk. Lagedijk. Autobus van Fontijn te Wormer
op 22 september 1923 te water gereden bij de brug
van het Hoedenpad thans Tuinstraat.


De speeltuin aan de Tuinstraat, ter hoogte van Klein Gortershof. De man met hoed is de heer Ratelband.


19522019
Zaandijk, Tuinstraat. De Tuinstraat heette vroeger Hoedenpad en werd ook wel Tuinpad genoemd. Op de achtergrond de Lagedijk. Het Hoedenpad is vroeger een sintelpad geweest. Er tegenover aan de Lagedijk, in het huis waarin nog de gevelsteen met het jaartal 1749 prijkt, woonde eertijds de heer Corns. Adriaan Honigh, één der wethouders van de gemeente. Hij verscheen nooit anders op straat dan met een hoge hoed. Aan hem behoorde de grote tuin langs het pad. Die hoge hoed bracht de bevolking ertoe steeds van Hoedenpad te spreken.

 

Voormalige Gortershofschool of de Gortershoek 1938


Door de gemeente Zaandijk werd in 1938 opdracht gegeven voor het bouwen van een school voor openbaar lager onderwijs met 7 lokalen en een gymlokaal. De bouwkundigen Kwist en Engel hebben vervolgens tekeningen gemaakt voor de school aan de Tuinstraat in Zaandijk. De lokalen waren aan de zijde van het schoolplein gesitueerd, zodat aan de eis werd voldaan dat de lokalen voldoende licht en frisse lucht moesten krijgen. Dit is kenmerkend voor functionele bouw uit de jaren dertig van de 20e eeuw. In 1950 werd de school uitgebreid naar plannen van architect W.A. Van Gogh. Op de gedenkplaat in de hal van de
v.m. basisschool De Gortershoek wordt onderwijzeres Mej. T. Jansma geëerd, omdat zij tijdens de oorlog Joodse onderduikers heeft geholpen. In haar Amsterdamse woning zaten jarenlang twaalf Joodse mensen ondergedoken. Al die tijd kregen zij van
juffrouw Jansma voedsel en verzorging. Juf Jansma overleed uiteindelijk in 1945 aan de Tyfus. Zij werd 31 jaar oud. Op dit moment wordt het gebouw gebruikt door diverse bedrijven, kunstenaars en een archeologie vereniging. Deze laatste organiseert een open dag en bezoekers kunnen de tentoonstelling bekijken. Ook worden op verzoek rondleidingen door het gebouw gegeven aan oud leerlingen van de school. De archeologie vereniging heeft vele vondsten uit de 17de en 18de eeuw, maar ook uit de middeleeuwen en de prehistorie.
Zaandijk Tuinstraat 27a. De burgemeester legt de eerste steen voor de nieuwe openbare lagere school

Van Gortershoekschool naar Culturele Werkplaats Zaandijk

Het gemeentelijk archeologisch depot is op de zolder van de oude school op de Tuinstraat 27a in Zaandijk. Beneden is een activiteit van de Zaanse amateurarcheologen. 

Elke maandagavond is er in de Tuinstraatschool vanaf 20.00 uur een Open Avond over archeologie; er is een uitgebreide collectie vondsten uit de Zaanstreek te zien. Op verzoek wordt een interessante rondleiding gegeven.

Een Plaquette, op de Culturele Werkplaats Zaandijk, herdenkt de onderwijzeres Tieke Jansma die stierf op 12 januari 1945 omdat ze Joden hielp in de Tweede Wereldoorlog.

2019


Zaandijk. Tuinstraat. Lagere Openbare School aan de Tuinstraat. Schoolhoofd was vele jaren de heer Gustaaf Heinrich Louis Tiesinga. Geboren Slochteren 11 oktober 1913, overleden Heerenveen 31 december 2010 op de leeftijd van 97 jaar, was 56 jaar onderwijzer geweest. In de 1e en 2e klas was er juffrouw de Groot. In de 3e klas mevrouw M.B.J. Benink. De 4e klas had als onderwijzer meester "Apie" G.J. Kleyn. In de 5e klas opgevolgd door meester De Boer. De 6e klas was voor het schoolhoofd, de heer Tiesinga (bijnaam Dikke Ties). 
Alleen op zijn verjaardag mochten de leerlingen deze woorden gebruiken, dat was op 11 oktober. Dan zongen ze "Dikke Ties gaat nooit verloren, trek hem aan zijn oren". De conciërge heette Lubbers, bijnaam "de scheve nachtwacht". Schoolteam in 1953 onder andere G.H.L. Tiesinga, mejuffrouw J.C.Hulscher, G.J. Kleyn, W. Drost, gymleraar, C.P. Engel, J.P. Lubbers (conciërge), Tj. Tromp, mejuffrouw J.A. Blom, mevrouw Burgerjon, W. van Klaveren, mejuffrouw M.B.J. Benink en mejuffrouw C.M. Ottevanger. In de vijfde en zesde klas werd er voor een kleine groep leerlingen op zaterdag na de lessen, dus na 12 uur, Franse les gegeven door meester Been, die natuurlijk "Poot" werd genoemd. Hij woonde op de Berkenweg. Het eerste wat er geleerd werd was: "Papa fume une pipe".

 

Klein Gortershof. Stond er al voor de bouw van het complex A en B.

Zaandijk Tuinstraat Links Verzorgingshuis/Woonzorgcombinatie Gortershof. Ernaast de aanbouw van de Apostolische Kerk.

 


Tuinstraat 2007. Rechts, niet te zien, gebouw A van Gortershof

 

Terug naar Geschiedenis

Met dank aan :
Gemeente archief Zaanstad
http://www.omnia.ie
www.tracesofwar.nl
www.openmonumentendag.nl

deorkaan.nl
europeana.eu
Beeldbank de Zaansche Molen
Zaanse Industrieel Erfgoed
Wikipedia.org

Indien ik een plaatje heb gebruikt zonder uw toestemming te vragen, hoor ik dat graag van u via info@gortershof.nl